Cultuuronderwijs op jouw school krijgt een nieuwe impuls met Cultuureducatie met Kwaliteit! We slaan de handen ineen om leerlingen mee te nemen in de wereld van bijvoorbeeld muziek, theater, dans of cultureel erfgoed. CmK draagt bij aan het ontwikkelen van doorlopende leerlijnen en 21e eeuwse vaardigheden. Ook bevordert het de deskundigheid van leerkrachten en vakdocenten en samenwerking tussen scholen en culturele instellingen. Benieuwd wat CmK voor jouw school kan betekenen? Lees snel verder of neem contact op met Mieke.
Cultuureducatie is essentieel voor de algehele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het stelt hen in staat om zich niet alleen creatief, sociaal en emotioneel te ontwikkelen, maar het helpt hen ook om zich voor te bereiden op de uitdagingen van de toekomst. Cultuureducatie geeft hen de mogelijkheid om zichzelf en de wereld om hen heen te ontdekken en hun blik hierop te verbreden. Het biedt hen vaardigheden die van onschatbare waarde zijn, zowel in hun persoonlijke leven als in hun latere professionele carrière.
In Noord-Brabant vinden we het belangrijk dat alle kinderen en jongeren via het onderwijs toegang hebben tot kunst en erfgoed.
Met het landelijke programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) werken op gemeentelijk niveau cultuuraanbieders, intermediairs en scholen vier jaar lang samen aan een stevige basis voor cultuureducatie.
Uitgangspunten ‘CmK4 - Noord-Brabant’
In 2023 kondigde staatssecretaris Uslu aan dat de vierde regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK4) zal lopen van 2025 t/m 2028. Helmond werkt hierin nauw samen met Kunstloc Brabant, die namens de provincie, Erfgoed Brabant en 52 Brabantse gemeenten, de aanvraag heeft ingediend. In november 2024 kwam het bericht dat deze aanvraag is toegekend. Méér weten over CmK4? Kijk op de website van Kunstloc Brabant voor uitgebreidere informatie hierover.
Meer weten over CmK4 in Helmond?
Neem hiervoor contact op met Mieke.
Domeinen en vermogens
Cultuureducatie bestaat uit activiteiten rondom erfgoed, dans, muziek, theater, literatuur, foto, film, media en beeldende kunst. Er zijn lesmethodes, workshops en museum- of theaterbezoek. Al deze activiteiten hebben een eigen waarde, maar hoe zorg je voor overzicht? Hiervoor bedachten we drie domeinen van cultuureducatie:
Domein 1: In huis. De leerling verkent wat hij zelf in huis heeft
Domein 2: Samen met de culturele omgeving: In interactie met de culturele omgeving ontdekt de leerling wat hij/zij zelf kan doen en betekenen in zijn/haar omgeving.
Domein 3: Uit de grote wereld
Culturele vermogens
Met cultuureducatie willen we culturele vermogens van een leerling verder uitdagen en ontwikkelen. Bij het omschrijven gaan we terug naar de essentie van het leergebied Kunst en Cultuur en de raakvlakken rondom actuele onderwijsthema’s als persoonsvorming, socialisatie en burgerschapsvorming.
Elk vermogen is in vijf ‘bouwstenen’ beschreven. Hiermee kun je taal en richting aanreiken om de ontwikkeling van leerlingen te herkennen. Je gebruikt ze om te bepalen wat het specifieke uitgangspunt is voor een activiteit.
Méér informatie over Domeinen en Culturele vermogens vind je HIER